Herkese merhabaa. 😊 Bu yazıda günün ikinci kısmından yani Efes Antik Kenti gezimizden bahsedicem. Şirince’den minibüsle Selçuk’a doğru yola koyulduk. Selçuk’a vardığımızda Efes minibüsünü beklemeye başladık. Minibüs beklerken Efes’in saat 5’te kapanacağını öğrendik. Daha önce Efes’in müze olacağını hiç düşünmemiştik. Açık bir arazi gibi düşünmüştük. Bu nedenle hemen birine sorduk ve orada Efes’e gitmek isteyen 2 kızla bizi taksiye yönlendirdiler. Saat 16:50 civarı olduğu için hemen karar verip taksiyle Efes’e doğru yola çıktık. Taksiler Efes’e 20₺’ye gidiyor.
Selçuk – Efes
Selçuk Efes arası aslında çok uzun bir mesafe değil. Gayet kolaylıkla yürüyerek bile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak bizim çok acelemiz olduğundan hemen taksiye atladık ve Efes’e ulaştık. Dediğim gibi Efes’in müze olduğunu bilmiyorduk ve tamamen hazırlıksız gitmiştik. Sanırım bundan sonra bi’ yerlere gitmeden önce araştırma yapmalıyız Merve. 😂😅 Benim Türkiye İş Bankası kredi kartımın müze kart özelliği olduğu için kolayca geçebildim. Aksi takdirde müze kartı çıkarmanız gerekiyor.
Efes içerisine girdiğimizde çok az kişi bulunmasından dolayı inanılmaz derece bir sessizlik vardı. Neredeyse müzedeki tek Türk biz ve birlikte geldiğimiz kızlardı. 😅 Bu arada Efes’te saat 5’e kadar alımlar yapılıyor ancak içeriden daha geç bir saatte çıkış yapabiliyorsunuz. Tam çıkış saatini bilmiyorum ancak biz 18:20 civarında çıkmıştık. İçeriye girdiğinizde inanılmaz güzel özenle döşenmiş tarihi yapılar sizi karşılıyor.
Efes Antik Kenti
Şunların güzelliğine bakar mısınız? 😍 Müze olarak işletildiği için Sığacık’tan daha güzel korunmuştu her şey. Bu tarihi yollardan yürürken içimi bir ürperti kapladı. Çünkü burada yaklaşık 2000 sene evvel hatta daha bile eskiden başlamış yaşanmışlıklar vardı. Dikili taşların hala okunabiliyor olması gerçekten ürpertici. Bu kadar eski bir yerleşim yeri olmasına rağmen bence günümüz yerleşim yerlerinden daha güzel. Bu arada evler tek odadan oluşuyor. Çok iyi bir kaynaktan aldığım bilgiye göre Ortaçağ’dan önce insanlar hep böyle tek göz evlerde yaşarlarmış. 🙄
İçeride ayrıca özel olarak yaşayan kent olarak koruma altına alınmış bir alan vardı. Ancak fazla kalabalığı kaldırmadığı için müze kart o bölgede geçmiyor. O bölgeye girmek için ekstra para vermeniz gerekiyor. Biz daha sonra kütüphaneye doğru yürürken bir pazar alanı keşfettik. O pazar alanına kadar gördüğüm güzellikler ise şu şekilde;
Pazar alanı oldukça büyük bir alan ve her sergi bir kolon ile ayrılmış durumda. Kolonların üzerindeki yazıları yine gayet net bir şekilde okuyabilirsiniz. Bu pazar alanının tam karşısında akademi bulunuyor. Ve sanırım eskiden bu pazar alanı limana kadar ulaşıyordu. (Tabelalardan bu çıkarımı yaptım) Pazar alanında belli bir noktadan sonrası için ulaşım kapatılmış. Artık dönüş saatimiz yaklaştığı için çıkışa doğru yaklaşırken Meryem Ana Kilisesini es geçmek zorunda kaldık. Yol üzerinde ilerlerken lahitleri gördük ve antik amfi tiyatroyu ziyaret ettik.
Daha sonra çıkışa yaklaştık. Saat 18:20 civarında olduğu için taksi fiyatları 20₺’den 10₺’ye düşmüştü. Biz dolmuşla geriye döndük. 18:45’e kadar her 20 dakikada bir dolmuş kalkıyor. Belki yazın bu saatler değişebilir.
Eğer bir günde Şirince ve Efes’i gezmek istiyorsanız önce Efes’i gezip sonra Şirince’ye uğrayın derim. Hem daha kolay gezmiş olursunuz hem de çoğu şeyi görebilirsiniz. Efes Antik Kenti harika bir yer. Orada o tarihi o yaşanmışlıkları gerçekten hissedebiliyorsunuz. Mutlaka gezip görülmesi gereken yerlerden. Bir sonraki yazıya kadar kendinize iyi bakın. 😊
Bir yanıt yazın