Uzun bir aradan sonra herkese merhaba!
Şu anda son sınıf öğrencisi olduğum için programım biraz yoğun. O yüzden bloga yazı yazamıyordum. Ancak yakın zamanda hem kendi yaptıklarımı unutmamak adına, hem de yeni öğrenenlere yardımcı olabilmek adına C# notlarımı paylaşmayı düşünüyorum. Bu sayede en azından düzenli bir yazı dizim olur. 🙂 Sözü daha fazla uzatmadan etkinliğe geçmek istiyorum. 🙂
webend etkinliğinden kısaca bahsetmek gerekirse;
“Backend teknolojileri konusunda uzun yıllar çeşitli projelerde tecrübe edinmiş yazılımcılar ve proje yöneticileri en keyif aldıkları, en çok tecrübe edindikleri “Ustalık Eserleri”ni bizlerle paylaşacak.
Projelerini geliştirirken edindikleri bilgi birikimlerini, yaşadıkları heyecanları, en çok gerildikleri, en motive oldukları, yılmaya en yakın oldukları anları ve başarılarından aldıkları mutluluğu bizlere aktaracaklar.”
Etkinlik sabah saat 9.30’da başlayacağı için saat 6.45’te uyandım. :’) Saat 9 civarı etkinliğin yapılacağı yere gelmiştim. Etkinlik yaklaşık 10 dakika kadar rötarlı başladı. Etkinliğin sahibi Emre Yılmaz açılış konuşmasını yaptı. İlk konuşmacı “Dünyanın diğer ucundan proje yönetmek” başlığıyla Yasin Erdal’dı. Kendisi Projegg’in kurucusu. Projeyi hayata geçirirken mobil hakkında bilgisi olmadığı için, Uruguay’lı bir ekip ile çalışmasının deneyimlerini aktardı.
İkinci konuşmacı Picus Security’den Enis Bayramoğlu, “Picus’ta fonksiyonel programlama” başlığı altında kabaca Haskell, Nix ve ReactJS ile proje geliştirmenin avantajlarından bahsetti. Diğerlerine göre daha teknik bir sunumdu. Haskell functional ve lazy evaluation özellikleri ile gerekmedikçe işlem yapmayan bir dil. Türkiye’de Haskell’i yaygınlaştırmak için ekibi ile birlikte senelik meet-up’lar düzenliyorlarmış.
Bir sonraki konuşmacı Gökhan Şengün’dü. Daha önce twitter, linked-in sayfalarında profilini görmüştüm. Etkinlikten sonra bu mecralardan takip ettim. ?”Bir uygulamanın kapasitesini 150 katına çıkarmak” başlığı altında var olan projenin sıfırdan başlamadan nasıl iyileştirilebileceğini anlattı. Diğer ekip projeyi bir sanat eseri olarak kodlamış fakat yükün fazla olabileceğini düşünmemiş. 😀
“Geleceğin geliştirici ve yöneticileri için SitenizOlsun.com tecrübeleri” konu başlığı ile M. Atıf Ceylan, kendi yaşadığı tecrübeleri anlattı. Kendisi açık kaynak kodların Türkiye’de yaygılaşması için ekibi ile çalışmalar yaptığını belirtti. Ayrıca ilk kez webend’de Yurdum Yazılım, Bulut Yazılım ortaklığında gerçekleştireceği işimnette projesini duyurdu.
Öğle molasından sonra “0’dan 100’e 3 gecede Tick.Chat” başlığıyla Çağatay Çalı geliştirdiği projesini anlattı. Gelen sorulardan kendisinin öğrenci olduğunu öğrendiğimde çok şaşırdım. Sınırlı hatta yok denecek kadar bir bütçeyle bile kolayca proje geliştirdiğini gösterdi. Github üzerinden maili açık olan herkese yolladığı ürünü spame düşmüş. 😀 Eğer ürün tanıtımını mail olarak yapmak istiyorsaak çok dikkat etmeliyiz. 😀 Ayrıca etkinlikte konuşmacı olmak için başvuru yapmış. Eğer siz de etkinlikte konuşmacı olarak yer almak istiyorsanız başvuru yapmanız yeterli.?
“Bir projenin ‘data-driven’ redesign hikayesi” başlığıyla Aziz Arslan bence günün en eğlenceli sunumunu yaptı. otel.com’un gelişimini ve tasarımında yaptığı değişikliklerden bahsetti. Basit arayüz geliştirmeleriyle bile sitenin eskisine nazaran daha çok trafik aldığını gösterdi. Eski test sonuçları ile yeni test sonuçlarını gösterdi. Yaklaşık %10 – %15 bir gelişme gösteren site artık metalardan daha fazla trafik çekiyormuş.
Eser Özvataf “Hangi ihtiyaçlarla serverless’a sürüklendik?” konusuyla cloud ile geliştirdikleri projeden bahsetti. Server kullanılarak geliştirdikleri proje ile farklara değinerek hangi projede hangisinin doğru bir kullanım olduğunu anlattı. İhtiyaçlarına göre cloud ile geliştirdikleri projenin avantajlarından bahsetti.
Bilge Adamdan Gencebay Demir “Kamuda açık kaynak bir projenin hikayesi ve kurumsal danışmanlık hizmeti” ile milyonlarca kullanıcıya hizmet verebilen, çözüm merkezli, sonuç odaklı bir projenin açık kaynak kod ve kütüphaneler ile geliştirilmesini nasıl sağladıklarını ve karşılaştıkları sorunları nasıl aştıklarını anlattı.
Son konuşmacı İsmail Baskın’dan özür diliyorum çünkü sunumuna katılamadım. Sabah çok erken saatte kalkmış olmanın verdiği yorgunluk ve program çok yoğun olduğu için başım çatlayacak gibi oldu. Bu yüzden son sunuma katılamadım. 🙁
Genel olarak etkinlik çok güzeldi. Teknik konulardan uzak, deneyimlerin anlatıldığı güzel dolu dolu bir etkinlik oldu. İzmir’de bunun gibi bir çok etkinliğin daha olması dileği ile. Bir sonraki yazıya kadar kendinize iyi bakın. ?
Bir yanıt yazın